چگونه از گوگل لایت‌هاوس استفاده کنیم

چگونه از گوگل لایت‌هاوس استفاده کنیم

دسته‌بندی‌ها بهینه سازی سایت
نویسنده تیم تحریریه
زمان مورد نیاز برای مطالعه 10 دقیقه

گوگل به‌عنوان معروف‌ترین موتور جست‌وجوگر در سطح جهان، ابزارهای مختلفی مثل گوگل لایت‌هاوس را برای آنالیز عملکرد سایت‌ها طراحی کرده است. مدیران و گردانندگان سایت‌های مختلف می‌توانند با استفاده از این ابزارها، سایت خود را آنالیز کرده و با استفاده از داده‌های خروجی آن، وضعیت سایت خود را بهینه‌سازی کنند. رتبه‌بندی سایت‌های مختلف هم نزد گوگل به رعایت استانداردهای مختلف این موتور جست‌وجوگر بستگی دارد. هرچه یک سایت بتواند بیشتر استانداردهای موردنظر گوگل را رعایت کند، می‌تواند رتبه و اعتبار بیشتری به‌دست آورد. سئو یکی از ابزارهایی است که گوگل به‌وسیله‌ی آن اعتبار هر سایت را تعیین می‌کند تا سایت‌های …

گوگل به‌عنوان معروف‌ترین موتور جست‌وجوگر در سطح جهان، ابزارهای مختلفی مثل گوگل لایت‌هاوس را برای آنالیز عملکرد سایت‌ها طراحی کرده است. مدیران و گردانندگان سایت‌های مختلف می‌توانند با استفاده از این ابزارها، سایت خود را آنالیز کرده و با استفاده از داده‌های خروجی آن، وضعیت سایت خود را بهینه‌سازی کنند.

رتبه‌بندی سایت‌های مختلف هم نزد گوگل به رعایت استانداردهای مختلف این موتور جست‌وجوگر بستگی دارد. هرچه یک سایت بتواند بیشتر استانداردهای موردنظر گوگل را رعایت کند، می‌تواند رتبه و اعتبار بیشتری به‌دست آورد.

سئو یکی از ابزارهایی است که گوگل به‌وسیله‌ی آن اعتبار هر سایت را تعیین می‌کند تا سایت‌های مختلف بتوانند دیده شوند. زمانی که کاربران با جست‌وجوی یک کلیدواژه‌ی خاص، سایت شما را در گوگل پیدا می‌کنند یا به‌عبارت دیگر گوگل سایت شما را به آن‌ها پیشنهاد می‌دهد، نشان از عملکرد خوب سئوی سایت شما دارد.

اما به‌ هر ترتیب گاهی پیش می‌آید که رعایت استانداردهای سئو به‌درستی انجام نمی‌گیرد و یا در اثر عدم آگاهی مدیران سایت، ناقص اجرا می‌شود. گوگل با پیش‌بینی این ضعف ابزار گوگل لایت‌هاوس را ارائه داده است.

گوگل لایت‌هاوس چیست؟

همانطور که در بخش قبلی هم گفتیم، شرکت گوگل با ارائه‌ی گوگل لایت‌هاوس در تلاش بوده تا امکانات فنی و بخش‌های مختلف سایت‌ها را بررسی و آنالیز کند. این ابزار کاربردی بر جنبه‌های مختلف سایت شما مثل سئو و فاکتور URLهای تمرکز می‌کند و پس از آنالیز آن‌ها مشکلات احتمالی را به‌شما گزارش خواهد داد.

این ابزار کاربردی همچنین می‌تواند عملکرد کلی وب‌سایت را به‌همراه عملکرد اپلیکیشن‌های مختلف وب‌سایت بررسی کرده و مشکلات را ارزیابی کند.

گوگل لایت‌هاوس همچنین می‌تواند به ابزارهایی همچون Pagespeed Lnsights و ابزارهای مرورگر کروم متصل شود تا اطلاعات تحلیلی مختلف را در اختیار شما قرار دهد.

چرا باید از Google lighthouse استفاده کنیم؟

تاکنون چنین ورژن از ابزار گوگل لایت‌هاوس منتشر شده است و هر کدام از این ورژن‌ها امکانات مخصوصی دارند. به‌طور کلی Google lighthouse یک امکان نظارت بر سایت است که به‌وسیله‌ی آن می‌توانید دائما عملکرد سایت خود را زیر نظر داشته باشید.

در ورژن نخست گوگل لایت‌هاوس، تنها ابزارهای ارتقادهنده‌ی وب یا همان Progressive web appها مورد بررسی قرار می‌گرفتند.

در دومین نسخه‌ی این ابزار امکان بررسی عملکرد سئوی سایت نیز فراهم شد و مدیران سایت‌های مختلف می‌توانستند با استفاده از این ابزار وضعیت سئوی سایت خود را ارزیابی کنند.

نسخه‌ی سوم این ابزار که چند سالی است به بازار عرضه شده است، پایش را از ارزیابی سئو و ابزارهای ارتقادهنده فراتر گذاشته و ارزیابی و بررسی کدهای برنامه‌نویسی سایت را هم ممکن کرده است.

  • عملکرد یا پرفورمنس

این بخش از عملکرد ابزار گوگل لایت‌هاوس به این منظور طراحی شده است که سرعت دسترسی کاربران مختلف را به یک سایت مشخص اندازه‌گیری می‌کند. این بخش جذاب از عملکرد گوگل لایت هاوس با استفاده از شش فاکتور مشخص می‌کند که سرعت دسترسی کاربران سایت، به مطالب و صفحات مختلف سایت چقدر است. این شش فاکتور عبارت‌اند از:

First Contentful Paint: این فاکتور مشخص می‌کند که هر کاربر زمانی که به سایت شما وارد می‌شود، چه مدت‌زمانی معطل می‌شود تا اولین نوشته و یا اولین عکس سایت شما را مشاهده کند. این فاکتور در واقع سرعت نمایش اولین و سبک‌ترین داده‌های سایت شما را برای مخاطب مشخص می‌کند.

First Meaningful Paint: این فاکتور مدت‌زمانی را اندازه‌گیری و گزارش می‌کند که مخاطب باید منتظر نمایش محتوای اصلی صفحه‌ی شما باشد. این محتوا می‌تواند یک متن و یا عکس و اینفوگرافیک باشد. به‌هرتریب هرچه زمان به‌نمایش درآمدن محتوای اصلی برای مخاطب شما کمتر باشد، شما در ارتقای سرعت وب‌سایت موفق‌تر عمل کرده‌اید.

Speed Index: این فاکتور مشخص نیز به مدت‌زمانی خواهد پرداخت که شما برای آپلود و یا بارگذاری یک فایل صرف خواهید کرد. با استفاده از این فاکتور سرعت بارگذاری سایت شما مشخص خواهد شد. این فاکتور در کنار سرعت لودشدن سایت، سومین ضلع از شش‌ضلعیِ سرعت سایت شما است.

Time To Interactive: ضلع چهارم از شش‌ضلعی سرعت گوگل لایت‌هاوس، بر روی مدت‌زمانی تمرکز خواهد کرد که کاربر می‌تواند با سایت تعامل دوطرفه داشته باشد. تعامل‌داشتن کاربر به این معناست که او پس از بارگذاری کامل محتوای اصلی، بر روی ادامه‌ی مطلب سایت و یا قسمت نظرات کلیک کند.

First CPU Idel: این فاکتور عملکرد بسیار جالبی دارد. معیار این فاکتور این است که آیا سایت می‌تواند محتوای اصلی صفحه را در کمترین زمان ممکن لود کند یا نه. اگر سرعت لودشدن محتوای اصلی بسیار بالا باشد، دیوایس کاربران این فرصت را پیدا خواهد کرد تا بدون دغدغه‌ی لودشدن صفحه‌ی اصلی، به لودکردن سایر بخش‌های جانبی مانند مطالب جانبی و یا پیوندهای سایت بپردازد.

Estimated Input Latency:  بر اساس این فاکتور مشخص، اگر سرعت لود وب‌سایت و مدت‌زمان لازم برای پاسخ سایت به کنش کاربران از ۵۰ میلی‌ثانیه بیشتر باشد، سایت را یک سایت کند ارزیابی خواهیم کرد.

به‌یاد داشته باشید درصورتی که سایت شما یک سایت کند به‌حساب بیاید، کاربران با احتمال بسیار بالایی سایت را ترک خواهند کرد و به‌دنبال سایتی سریع‎‌تر خواهند رفت.

چگونه از گوگل لایت‌هاوس استفاده کنیم

آنالیزکردن سرعت سایت چه فایده‌ای دارد؟

گوگل لایت‌هاوس فقط ابزاری برای ارزیابی سرعت وب‌سایت شما نیست. این ابزار علاوه بر انجام این کار می‌تواند پس از آنالیز سرعت سایت شما، راه‌های جایگزین و اقدامات ترمیمی را نیز انجام دهد.

این ابزار می‌تواند ترفندهایی همچون کاهش زمان بارگذاری سایت را به شما پیشنهاد دهد. شما با استفاده از گوگل‌ لایت‌هاوس می‌توانید حجم کاذب عکس‌های مختلف را کاهش دهید تا این حجم‌ها موجب کاهش سرعت بارگذاری وب‌سایت شما نشوند.

گوگل لایت‌هاوس همچنین می‌تواند کدهای جاوا اسکریپت و css را نیز شناسایی و پاکسازی کند تا بر روی سرعت سایت شما تاثیری منفی نگذارند. گوگل لایت‌هاوس همچنین می‌تواند مدت‌زمانی را که سرور به کاربر پاسخ می‌دهد، کاهش دهد.

این ویژگی به سایت‌های فروشگاهی مثل سایت‌های داروخانه‌ای و سایت‌های طلا و جواهر بسیار کمک کننده ست.

گوگل لایت‌هاوس چه کاربردهای دیگری دارد؟

گوگل لایت‌هاوس یک ابزار همه‌جانبه و کاربردی است. علاوه بر تمام خدمات قبلی، گوگل لایت‌هاوس می‌تواند در بسیاری از بخش‌های مدیریت سایت به شما کمک کند.

مثلا این ابزار گوگل به شما کمک می‌کند تا منابعی را که رندرهای شما را بلاک می‌کنند، شناسایی و محدود کنید. این اقدام گوگل لایت‌هاوس نه تنها بر روی سرعت سایت اثرگذار است بلکه یک اقدام خوبِ امنیتی هم برای محافظت از سایت‌تان محسوب می‌شود.

گوگل لایت‌هاوس همچنین می‌تواند متن‌ها و کدهای مختلف سایت شما را فشرده کند تا فضاهای کاذب موجب پایین‌آمدن سرعت سایت و افزایش انتظار کاربران نشود. این ابزار کاربردی همچنین می‌تواند cssهای غیرقابل استفاده را شناسایی کرده و به‌دنبال آن پاک کند. پاکسازی cssهای غیرقابل استفاده می‌تواند مثل برداشتن یک دست‌انداز از جلوی خودرو، موانع سرعت سایت شما را از میان بردارد.

با استفاده از گوگل لایت‌هاوس اطمینان خواهید یافت که متن‌های مختلف هنگام بارگذاری Webfontها خوانا و واضح هستند. علاوه بر این با استفاده از گوگل لایت‌هاوس امکان این را خواهید یافت که از قابلیت کَش‌کردن برای جوانب مختلف سایت استفاده کنید.

گوگل لایت‌هاوس بسیار هوشمند است و می‌تواند کاری کند که عکس‌های بزرگ کوچک شوند و همچنین عکس‌های پرحجم صفحه تا قبل از آنکه مخاطب به آن‌ها مراجعه کند، لودنشده باقی بمانند. این ترفند گوگل لایت‌هاوس سبب می‌شود سرعت بارگذاری سایت بسیار افزایش پیدا کند.

گوگل لایت‌هاوس نه تنها می‌تواند عکس‌های شما را بهینه کند، بلکه می‌تواند سبب فعال‌شدن قابلیت پیش‌اتصال سایت به سرورها شود. با انجام این ترفند، به‌نوعی قبل از ارسال هر پیامی به سرور، گوگل لایت‌هاوس آن را پیش‌بینی می‌کند و سرور را در حالت آماده‌باش قرار می‌دهد. علاوه بر این گوگل لایت‌هاوس در ادامه‌ی اثراتش بر روی سرورهای سایت، می‌تواند سرورها را سریع‌تر کند و میانگین زمان لازم برای پاسخگویی آن‌ها را کاهش دهد.

گوگل لایت‌هاوس از ری‌دایرکت‌ها جلوگیری می‌کند و می‌تواند شرایطی را فراهم کند که درخواست‌های کلیدی سایت پیش‌بارگذاری شوند.

امکانات جانبی گوگل لایت‌هاوس به این‌ها نیز محدود نمی‌شود؛ این ابزار بسیار کاربردی می‌تواند برای محتواهای انیمیشنی، فرمت‌های ویدئویی پیشنهاد کند و به‌دنبال آن وزن بایت‌های مجازی را تا حدود قابل توجهی کاهش دهد.

گوگل لایت‌هاوس دائما عملکرد سایت شما را با استفاده از Timeing Test رصد و اندازه‌گیری می‌کند و درصورت بروز هرگونه مشکلی، آن را به شما گزارش خواهد داد.

 

آخرین ویژگی گوگل لایت‌هاوس که در این بخش به آن اشاره می‌کنیم، توانایی کاهش مدت‌زمانی است که Bootup برای جاوا اسکریپت صرف می‌کند.

Best Practice گوگل لایت‌هاوس

گوگل لایت‌هاوس در این بخش خود چند کار اساسی و مهم انجام می‌دهد. ۱۶ راهکاری که گوگل لایت‌هاوس در بخش بست‌پراکتیس از آن‌ها بهره می‌برد عمدتا مبتنی بر تنظیمات امنیتی وب‌سایت و استانداردهای موردنیاز آن است.

گوگل لایت‌هاوس با استفاده از این قابلیت بررسی می‌کند تا مشخص شود سایت شما از HTTPS استفاده می‌کند یا از HTTP/2. در واقع وظیفه‌ی گوگل لایت‌هاوس در این بخش بررسی و نظارت کاربرانی است که به وب‌سایت شما می‌آیند و باید منبع ورود ان‌ها بررسی شود تا احیانا آسیبی به وب‌سایت شما وارد نکنند.

گوگل لایت‌هاوس با استفاده از این قابلیت می‌تواند میزان آسیب‌پذیری جاوا اسکریپت را نیز می‌سنجد و سپس به بررسی ارتباط‌هایی می‌پردازد که دیتابیس از آن‌ها استفاده می‌کند. گوگل لایت‌هاوس در اینجا وظیقه دارد استفاده از فرمان‌های ناامنی مثل داکیومنت‌رایت را مسدود کند و مراقب باشد تا از APIهای منقضی‌شده استفاده نشود.

سئو در گوگل لایت‌هاوس

ابزار بررسی گوگل لایت‌سایت برای ارزیابی قدرت شناسایی سایت توسط موتورهای جست‌وجوگر، بسیار هوشمند عمل می‌کند. اگر اهرم‌های خزنده‌ی موتورهای جست‌وجوگر نتوانند وب‌سایت شما را شناسایی کنند، گوگل لایت‌هاوس شما را ملزم خواهد کرد تا ایرادات را برطرف کنید.

گوگل لایت‌هاوس برای این کار ۱۳ تست مختلف را آزمایش می‌کند تا قدرت تطبیق آن‌ها را با تلفن‌های همراه هوشمند و همچنین PWAها بسنجد. گوگل لایت‌هاوس با استفاده از این ابزار یک کار مهم دیگر نیز انجام می‌دهد؛ این ابزار به‌طور سختگیرانه داده‌ و تگ‌هایی مثل Canonical و Hreflang را بررسی می‌کند.

چگونه از گوگل لایت‌هاوس استفاده کنیم

Accessibility در گوگل لایت‌هاوس

به جرات می‌توان گفت که این قابلیت یکی از جالب‌ترین قابلیت‌های گوگل لایت‌هاوس است. گوگل لایت‌هاوس با استفاده از این قابلیت کاربردی‌اش تست‌هایی را بر روی وب‌سایت شما انجام می‌دهد تا مشخص شود سایت شما تا چه اندازه برای استفاده‌ی افراد دارای کم‌توانی و یا ناتوانی جسمی مناسب است.

تست‌های این بخش نوشته‌ها، لینک‌ها و همچنین تصاویر سایت شما را مورد بررسی قرار خواهد داد تا میزان خوانایی لینک‌ها و نوشته‌ها و همچنین باکیفیت‌بودن محتواهای بصری مشخص شود.

گوگل لایت‌هاوس با استفاده از این قابلیت شما را ملزم خواهد کرد که کیفیت بصری و توضیحی سایت خود را بالا ببرید تا همه‌ی افراد بتوانند از مطالب سایت شما استفاده کنند. زمانی که گوگل لایت‌هاوس تشخیص دهد که سایت شما برای استفاده‌ی همه‌ی افراد مناسب‌سازی شده است، امتیاز و رتبه‌ی بالاتری به شما خواهد داد.

چطور از گوگل لایت‌هاوس استفاده کنیم؟

قابلیت page speed insights: این قابلیت تا پیش از این صرفا ابزاری بود برای امتیازدادن به وب‌سایت‌های مختلف اما حالا این ابزار نیز می‌تواند از قابلیت‌های گوگل لایت‌هاوس استفاده کند.

بر همین اساس تمام URLها می‌توانند با استفاده از تست‌های سرعت گوگل لایت‌هاوس خود را ارزیابی کنند.

Developer Tools: برای دسترسی به گوگل لایت‌هاوس می‌توانید از بخش Developer Tools مرورگر کروم نیز اقدام کنید. شما می‌توانید در این قسمت از مرورگر کروم، برای هر لینک خاص، تعداد مشخصی از تست‌های گوگل لایت‌هاوس را مشخص کنید تا فقط همان‌ها انجام شوند.

 

نتیجه‌گیری

گوگل لایت‌هاوس یک ابزار کاربردی و استاندارد برای سنجش سرعت سایت است. شما با استفاده از گوگل لایت‌هاوس می‌توانید سئوی سایت خود را بهبود دهید و کاری کنید که موتورهای جست‌وجوگر اعتبار بیشتری برای سایت شما قائل باشند.

اگر سرعت استاندارد سایت، از دغدغه‌های شماست و تاکنون علت کندی وب‌سایت خود را پیدا نکرده‌اید، گوگل لایت‌هاوس می‌تواند با استفاده از تست‌هایش سایت شما را عیب‌یابی کرده و به رفع مشکل بپردازد.

علاوه بر این گوگل لایت‌هاوس می‌تواند سایت شما را برای استفاده‌ی افراد کم‌توان و یا کسانی که بینایی ضعیفی دارند، بهینه کند. انجام این عمل موجب می‌شود موتورهای جست‌وجوگر اعتبار بیشتری برای سایت شما قائل شوند و رتبه‌ی شما بالا برود.

تست‌های امنیتی شانزده‌گانه‌ی گوگل لایت‌هاوس نیز یکی دیگر از ویژگی‌های اعجاب‌انگیز این ابزار گوگل است که با استفاده از آن می‌توانید میزان امنیت سایت خود را بسنجید و منبع کاربران ورودی به سایت را شناسایی کنید.سایت‌های ساخته شده توسط فعال شده نیز از همین سرویس‌ها استفاده میکنند.

گوگل لایت‌هاوس با استفاده از شش فاکتور مختلف، شش زمان متفاوت برای بارگذاری سایت را بر روی سایت شما خواهد سنجید تا بتوانید نسبت به مشکلات سایت خود ارزیابی کاملی داشته باشید.

4.6/5 - (9 امتیاز)
مقالات مرتبط
دیدگاه کاربران
  • ساحل 2 سال پیش

    واقعا ممنونم خیلی گیر کرده بودم رو این سایت مشکلم حل شد

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید