آشنایی با پسوند دامنه های کشورها

آشنایی با پسوند دامنه های کشورها

دسته‌بندی‌ها مقالات آموزشی
نویسنده تیم تحریریه
زمان مورد نیاز برای مطالعه 8 دقیقه

همه سایت های اینترنتی که با استفاده از مرورگر، آن ها را باز می کنید، دارای یک آدرس الکترونیکی یا url هستند. url یک وب سایت، به متنی می گویند که شامل نام و دامنه سایت می باشد. برای پیدا کردن یک وب سایت در گوگل، می توانید آدرس آن را در قالب www.sitename.com  یا 147.168.238.01 جست و جو کنید. اما از آنجایی که به خاطر سپردن اعداد کار مشکلی است، کاربران سعی می کنند نام دامنه را حفظ کنند. آدرس وبسایت از بخش های مختلفی تشکیل شده است که مهم ترین آن، پسوند آن است که نشان دهنده برخی …

همه سایت های اینترنتی که با استفاده از مرورگر، آن ها را باز می کنید، دارای یک آدرس الکترونیکی یا url هستند. url یک وب سایت، به متنی می گویند که شامل نام و دامنه سایت می باشد. برای پیدا کردن یک وب سایت در گوگل، می توانید آدرس آن را در قالب www.sitename.com  یا 147.168.238.01 جست و جو کنید. اما از آنجایی که به خاطر سپردن اعداد کار مشکلی است، کاربران سعی می کنند نام دامنه را حفظ کنند. آدرس وبسایت از بخش های مختلفی تشکیل شده است که مهم ترین آن، پسوند آن است که نشان دهنده برخی از ویژگی های سایت می باشد. در ادامه این مقاله، به معرفی بیشتر پسوند دامنه کشور ها خواهیم پرداخت.

اجزای تشکیل دهنده یک آدرس وب چیست؟

آدرس الکترونیکی یک وب سایت، که معمولا به شکل https://www.fakename.com نوشته می شود، از چهار بخش تشکیل شده است. در ادامه هر کدام از این بخش ها را معرفی می کنیم.

  • http/https: پروتکل
  • www: زیر دامنه
  • Fakename: نام سایت یا همان نام دامنه سطح دوم
  • Com: دامنه سطح بالا

دامنه سایت چیست؟

دامنه سایت که به آن domain هم میگویند، در لغت، به معنای گستره می باشد. با استفاده از دامنه می توان یک آدرس منحصر به فرد را به یک وب سایت اختصاص داد و از آن، برای دسترسی به سایت استفاده کرد. هنگام انتخاب نام دامنه می توانید از 1 الی 63 کاراکتر بدون فاصله استفاده کرده و نامی خاص و مناسب سایت خود پیدا کنید. دقت داشته باشید، نامی که انتخاب میکنید باید یونیک باشد و قبلا توسط کسی انتخاب نشده باشد. در نهایت نامی که انتخاب کردید، به نام وب سایت شما ثبت می شود و بعدها، کسی اجازه دسترسی به آن را نخواهد داشت.

دامنه سایت به دو دسته تقسیم می شود که عبارتند از:

نام دامنه

نام دامنه، به همان اسمی گفته می شود که به سایت خود اختصاص داده اید. برای مثال اگر نام سایت شما “سایت من” باشد، نام دامنه شما “siteman” خواهد بود که در نوار بالای مرورگرتان نشان داده می شود. نام دامنه، توسط خود صاحب سایت تعیین خواهد شد. اگر قصد دارید یک وب سایت را راه اندازی کنید، باید قبل از هر کاری یک دامنه متناسب با حوزه کاری سایت خود خریداری کنید.

پسوند دامنه

دامنه سایت، دارای انواع زیادی پسوند است که هر کدام ویژگی خاص خود را دارند. پسوند هر دامنه، نشان دهنده نوع فعالیت سایت و نام کشور سایت می باشد. شناخته ترین انواع پسوند ها com ,ir ,net ,org ,info هستند که در بخش های بعدی بیشتر توضیح خواهیم داد.

در حال حاضر انواع دامنه ها، توسط موسسه بین المللی “Internet Corporation for Assigned Names and Number ” تایید می شوند. دامنه ها با توجه به ویژگی هایی که دارند، دارای قیمت های مختلفی هستند. هر سایت، بسته به نوع پسوندی که دارد، خدمات خاصی را ارائه خواهد داد.

بطور کلی، سه دسته پسوند دامنه داریم که تعریف هرکدام به شرح ذیل می باشد.

پسوندهای عمومی

پسوندهای عمومی (Generic Top-Level Domains)، قدیمی ترین و پرکاربردترین پسوندهای دامنه هستند که اکثر سایت های دنیا، از آن استفاده می کنند. استفاده از پسوند عمومی برای همه کاربران بدون محدودیت هویتی، بلامانع است.

نوع پسوند کاربرد پسوند
.com (Commercial) قابل استفاده در بنگاه‌ها و شرکت‌های تجاری
.ORG (Organizations) مخصوص ارگان‌ها و مراکز غیرانتفاعی
.net (Network) ویژه سایت های شبکه و خدمات اینترنتی
.info(information) برای سایت‌های اطلاع‌رسانی و عمومی
pro. مختص سایت افراد حرفه ای، مانند دانشمندان فیزیک، حسابداران و…
.biz (Business) برای کسب ‌و ‌کارها به ویژه خدمات مربوط به تجارت الکترونیکی
.mobi مختص پایگاه‌های فروش و سرویس‌دهی محصولات موبایل

 

پسوندهای اختصاصی (Sponsored Top-Level Domains)

شرایط استفاده از پسوندهای اختصاصی، با پسوند عمومی کاملا متفاوت است. امکان ثبت این نوع دامنه، تنها برای وب سایت های دولتی و سازمان های خاص وجود دارد.

نوع پسوند کاربرد
travel. مخصوص شرکت‌ها و سازمان‌های ارائه‌دهنده خدمات مسافرتی می‌باشد.
.edu مخفف Education برای مقاصد تعلیمی چون پایگاه‌های آموزشی به کار می‌رود.
tv. مختص شبکه‌های تلویزیونی و ماهواره‌ای
int. مخفف International حوزه اینترنتی سازمان‌های بین‌المللی را نشان می‌دهند.
gov. مخففGovernment مربوط به نهادهای دولتی است.

 

پسوند های ملی

همه کشور های دنیا این امکان را دارند که با استفاده از کد اختصاری خود، دامنه های اختصاصی و ملی خود را ایجاد کنند. در واقع این دامنه ها، فقط برای افراد ساکن در آن کشور، قابل استفاده می باشند. دامنه های اختصاصی ایرانی و کاربرد آن عبارتند از:

  • پسوند .ir دامنه ملی کشور ایران است و تمام شرکت ها و سازمان های ایرانی می توانند از آن استفاده کنند. Ir، مخفف کلمه iran می باشد.
  • پسوند .co.ir برای وب سایت سازمان ها، شرکت های غیردولتی و خصوصی استفاده میشود.
  • پسوند .ac.ir مخصوص وزارت علوم، وزارت بهداشت، مجلس شورای اسلامی، شورای عالی انقلاب و … است که با ارائه مدارک و مجوز لازم، می توانند از این پسوند استفاده کنند. 
  • پسوند ملی .sch.ir برای مدارس، موسسات آموزشی و سازمان های وزارت آموزش و پرورش قابل استفاده است. ثبت دامنه، به درخواست کتبی نیاز دارد.
  • پسوند .net.ir ویژه استفاده شرکت های اراده دهنده خدمات شبکه و ISP ها می باشد.
  • .gov.ir از پسوند های ایرانی است که مخصوص بخش های اجرایی موسسات و وزارت خانه ها و سازمان های قوای مجریه می باشد. ثبت این پسوند، نیازمند مدارک خاص می باشد.
  • org.ir. برای راه اندازی سایتهای علمی، سازمانهای غیرانتفاعی موسسات بین المللی قابل استفاده است.
  • پسوند .id.ir مخصوص اشخاص حقیقی تابع جمهوری اسلامی ایران می باشد که ثبت آن به کد ملی و شناسنامه نیاز دارد.

آشنایی با پسوند دامنه های کشورها

پنج پسوند دامنه رایج کدامند؟

زمانی که تصمیم به راه اندازی یک وب سایت گرفتید، اولین قدمی که بر می دارید، خرید دامنه سایت می باشد. برای این کار بهتر است با ویژگی ها و کاربردهای دامنه ها آشنایی داشته باشید. همچنین توصیه می کنیم پسوندهای رایج را بشناسید و در صورت امکان، یکی از آنها را انتخاب کنید. متداول ترین و محبوب ترین پسوندهای دنیا عبارتند از

  • .com
  • .net
  • .org
  • .co
  • .us

اهمیت پسوند دامنه، بسیار بیشتر از چیزی است که فکر می کنید. پس هنگام خرید آن به مناسب بودن آن دقت داشته باشید.

انواع پسوندهای دامنه در کشورهای مختلف

همانطور که پیشتر اشاره شد، همه کشور های دنیا، دارای یک پسوند دامنه می باشد که فقط ساکنین آن کشور، امکان استفاده از آن را دارند. برای مثال مردم کشور ایران می توانند با استفاده از پسوند مخصوص ایران، سایت های محلی یا بین المللی ایجاد کنند. پسوندهای کشور های مختلف، از دو حرف انگلیسی ساخته می شوند که در اصل، مخفف نام همان کشور می باشد.

در جدول زیر، نام کشورهای مختلف و پسوند دامنه آن را ذکر کردیم.

نام کشور پسوند دامنه
افغانستان af.
ایتالیا it.
هند in.
چین cn.
عراق iq.
ترکیه tr.
اسپانیا es.
فرانسه fr.
استرالیا au.
بریتانیا gb.
هلند nl.
اتحادیه اروپا eu.
مصر eg.
امارات عربی ae.
مالزی my.
کانادا ca.
یونان gr.
ایالات آمریکا us.
کره جنوبی kr.
بلژیک be.
برمه (رسمی: میانمار)  mm.
بورکینافاسو bf.
بلغارستان bg.
برونئی bn.
جزایر ویرجین بریتانیا vg.
قلمرو اقیانوس هند بریتانیا io.
برزیل br.
جزیره بووه bv.
بوتسوانا bw.
بوسنی و هرزگوین ba.
بولیوی bo.
بوتان bt.
برمودا bm.
کنگو، جمهوری (کنگو-برازاویل) cg.
ژاپن jp.
جزایر کوک ck.
کنگو، جمهوری دموکراتیک  cd.
کاستاریکا cr.
جزایر کوکوس (کیلینگ) cc.
کومور(مخفف Komori) km.
جزیره کریسمس cx.
چین، جمهوری خلق cn.
شیلی cl.
جمهوری آفریقای مرکزی cf.
جزایر کیمن ky.
کاتالونیا cat.
کیپ ورد (به پرتغالی: Cabo Verde) cv.
کانادا ca.
کامرون cm.
کامبوج kh.
بوروندی .bi
یونان  .Gr
گرینلند gl.
گرانادا Gd.
گوادلوپ (بخش خارج از کشور فرانسه) gp.
اکوادور ec.
دبی (نه یک کشور، بلکه یک ایالت (امارات) در داخل امارات متحده عربی) ae.
جمهوری دومینیکن do.
دومینیکا dm.
جیبوتی dj.
دانمارک dk.
چک (جمهوری چک) cz.
قبرس، شمال  nc.tr.
گوام gu.
السالوادور sv.
انگلستان Uk.
مصر .eg
جزایر فالکلند fk.
فیجی fj.
فنلاند fi.
فرانسه fr.
قبرس cy.
کوراسائو cw.
کوبا Cu.
کرواسی (مخفف Hrvatska) hr.
گالیسیا Gal.
گامبیا Gm.
گرجستان ge.
غنا Gh.
جبل الطارق gi.

آشنایی با پسوند دامنه های کشورها

چه پسوندی برای دامنه خود انتخاب کنیم؟

هنگام ثبت پسوند دامنه برای وب سایت خود، باید به نکاتی از قبیل، نوع پسوند، نوع فعالیت وبسایت، کاربرد پسوند، کشور یا منطقه و همچنین قیمت آن دقت داشته باشید. اگر قصد دارید برند یا محصولات خود را در دنیا مجازی ارائه کنید، بهتر است یک بیوگرافی مناسب، در دنیا دیجیتال ارائه دهید. چرا که این موضوع می تواند به موتور جستجو گوگل کمک کند تا سایت شما را در صفحات اول گوگل نمایش دهد.

حال که با تمام پسوندهای دامنه کشورها آشنا شدید، می توانید به راحتی برای وب سایت خود یک دامنه با پسوند مناسب انتخاب کنید. انتخاب صحیح دامنه باعث ماندگاری بالا نام سایت شما شده و در نتیجه افزایش ترافیک سایت خواهد شد.

 

نتیجه گیری

شناخت دامنه و کاربرد آنها، مهم ترین کاری است که قبل از ثبت دامنه، باید انجام دهید. هنگام انتخاب دامنه، باید دقت داشته باشید که نامی را انتخاب کنید که به خاطر سپردن آن آسان باشد. در ضمن دقت کنید که نام دامنه، باید با نوع فعالیت سایت شما همخوانی داشته باشد. در این مقاله سعی کردیم شما را با اصطلاحات و مفاهیم اصلی پسوندهای دامنه آشنا بسازیم. همچنین پسوند دامنه برخی از مهم ترین کشور های دنیا را معرفی کردیم. در صورتی که به راهنمایی بیشتری در ارتباط با خدمات سایت و پشتیبانی نیاز داشتید می توانید از مشاوران تیم سامانه فعال شده کمک بگیرید. امیدواریم، با مطالعه آنها به پاسخ سوالات خود رسیده باشید.

4.7/5 - (8 امتیاز)
مقالات مرتبط
دیدگاه کاربران
  • محمد حسین 2 سال پیش

    خیلی مقاله کاملی بود استفاده کردیم دمتون گرم

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید