اگر به دنیای فناوری اطلاعات و فناوری های نوین علاقه دارید، مطمئناً با دو واژه
UI و
UX مواجه شده اید، دو اصطلاحی که بارها و بارها بین طراحان وب یا برنامه ها و متخصصان فناوری تکرار می شوند. برای آشنایی با این دو مفهوم و دانستن تفاوت های آنها در ادامه با "
سامانه فعال شده " همراه باشید چرا که لازم است قبل از هر چیز بدانید که کلمه
UI مخفف
User Interface و UX مخفف
User Experience و به معنای تجربه کاربری است. در این مقاله به بررسی کامل این دو اصطلاح می پردازیم و تفاوت ها و شباهت های آنها را بررسی می کنیم.
Ux چیست؟
به طور خلاصه،
UX مخفف
User Experience است. طراح تجربه کاربری سعی در بهبود تجربه کاربری از کار با یک سایت، محصول یا خدمات دارد. یعنی اگر در جایی طراح تجربه کاربری هستم، باید تمام مسیرهایی که مخاطب به ما می رسد را بشناسم، تمام سناریوهایی را که ممکن است برای مخاطب پیش بیاید حدس بزنم و سعی کنم کاربر در همه این مسیرها تجربه ایده آلی داشته باشد. البته این تجربه به اهدافی که ما تعیین کرده ایم، یعنی هدایت کاربر به سمتی که می خواهیم، می رسد. همانطور که می بینید این عملا یک نوع تحقیق است و خروجی آن یک سری پیشنهادات و راهکارهایی است که به سایر قسمت های شرکت داده می شود. بهبود
ux می تواند تاثیر زیادی بر درآمد کسب و کار ما داشته باشد.
Ui چیست؟
از طرفی UI مخفف
User Interface و به معنای رابط کاربری است. طراحی رابط کاربری به معنای طراحی بخشی از محصول دیجیتالی است که کاربر می بیند و استفاده می کند. طراح رابط کاربری عملا به طرح های گرافیکی و پیاده سازی این طرح ها در سایت می پردازد. یعنی بخشی از کار توسط گرافیست که سایت یا اپلیکیشن را طراحی می کند و قسمت دیگر را برنامه نویس
front end که طرح نهایی را پیاده سازی می کند، انجام می دهد.
تفاوت بین UI و UX چیست؟
- UI و UX دو مفهومی هستند که اغلب توسط افراد تازه کار اشتباه گرفته می شوند، همانطور که قبلاً گفتیم، اصطلاح UI مخفف User Interface و UX مخفف User Experience است.
- UI طراحی محصول را مطالعه می کند، در حالی که UX شامل جنبه های احساسی کاربر است، بنابراین UI زیرمجموعه UX است.
- UI و UX مکمل یکدیگر هستند و برای ایجاد یک تجربه کاربری دلپذیر و لذت بخش، هر دو ضروری هستند و نمی توان یکی را بر دیگری ترجیح داد.
طراحی UI یک محصول بیشتر به سلیقه طراح بستگی دارد، در حالی که در طراحی UX باید سلیقه، احساسات و فرهنگ کاربران در نظر گرفته شود.
- وظایف طراح تجربه کاربری Ux
- رفتار کاربر را مدیریت و بررسی می کند
- بررسی، انتخاب محتوا و متون استفاده شده در سایت یا محصول
- روی اطلاعاتی که به کاربر داده می شود یا از او گرفته می شود تمرکز می کند
- بخش بازاریابی را بررسی می کند
یک طراح تجربه کاربری تقریباً با کل تیم در تعامل است و باید در ابزارهای تحقیق و تجزیه و تحلیل مهارت داشته باشد تا بتواند هدف ایجاد محصول (سایت) را برآورده کند. اما در مقابل طراح رابط کاربری وظیفه طراحی و پیاده سازی رابط کاربری با توجه به اهداف و نیازهایی که به او منتقل شده است را بر عهده دارد. همانطور که می بینیم، دو مفهوم UI و UX با هم مرتبط و در تعامل هستند؛ اما عملکرد این دو اساساً متفاوت است. توجه به تجربه کاربری می تواند
طراحی سایت ما را بهبود بخشد و در نهایت به موفقیت کسب و کار ما کمک کند.
وظایف طراح رابط کاربری Ui
یک طراح رابط در دو سطح کار می کند:
- طراحی رابط کاربری
- کد گذاری رابط کاربری (اجرای نهایی)
در بسیاری از پروژه ها و شرکت ها این دو قسمت کاملا از هم جدا هستند. یعنی طراح که معمولاً پس زمینه گرافیکی دارد، ابتدا طرح را در قالب وایرفریم یا اسکچ (همان طرح ساده با یک مشت کاغذ) می کشد و سپس با ابزارهایی مانند فتوشاپ یا adobe xd آن را پیاده سازی می کند. طرح به صورت گرافیکی پیاده سازی شده و اصلا در سایت یا اپلیکیشن نیست. این طرح بر اساس نیاز و ایده Ux پیاده سازی شده است. در واقع طراح گرافیک نیازها و درخواستهای طراح تجربه کاربری را در نظر گرفته و بعد با ایدههای خود آن را کامل می کند و خروجی نهایی به کد گذار جلویی یا به عبارتی دیگ کد گذار رابط کاربری تحویل میدهد.
مرحله بعدی کدنویسی طرح است که وظیفه برنامه نویس
Front-end (نمایشگر سایت یا
اپلیکیشن) است. این کد نویسی با
HTML،
CSS و
JS انجام می شود. اگر می خواهید یک برنامه نویس فرانت اند شوید، بهترین راه گذراندن دوره آموزشی طراحی وب است. برنامه نویس معمولا هیچ تغییری در طرح ایجاد نمی کند و فقط طرح را به کد تبدیل می کند. یعنی بار ایده پردازی پروژه با
Ux و به صورت گرافیکی با طراح رابط کاربری کاربرپسند است. در پایان، برنامه نویس فقط آن را اجرا می کند.
معنای کاربر پسند بودن چیست؟
طراحی کاربرپسند به این معناست که تمامی اجزا و عناصر سایت یا اپلیکیشن به خوبی کار می کنند، در جای مناسب قرار می گیرند و همچنین کاربر می تواند به راحتی با طراحی ارتباط برقرار کند و نیازهای خود را در هنگام کار با سیستم برطرف کند. به عنوان مثال اگر بخواهیم یک سایت را با هم بررسی کنیم، مواردی مانند ریسپانسیو بودن سایت، محتوای با کیفیت، طراحی زیبا و چشم نواز،
سرعت بارگذاری بالا، سادگی و شلوغ نبودن طراحی از جمله مواردی است که می تواند از ویژگی های یک سایت باشد. سایت، کاربر دوستانه در نظر گرفته شود. علاوه بر این، رعایت اصول روانشناسی در طراحی سایت نیز می تواند به طور مستقیم بر تجربه کاربری یک وب سایت تأثیر بگذارد. به عبارت ساده، یک محصول کاربرپسند چیزی است که کاربر واقعاً به آن علاقه دارد و از کار با آن لذت می برد.
همانطور که گفتیم یکی از مهم ترین عوامل کاربرپسند بودن یک محصول یا خدمات، سادگی بصری و همچنین سادگی کار با آن محصول است، به عنوان مثال، به نظر شما چرا موتور جستجوی گوگل در نهایت از یاهو پیشی گرفت و انتخاب کرد. به نظر می رسد یکی از مهم ترین عوامل موفقیت گوگل، سادگی آن بوده است.
نکات طراحی تجربه کاربری
- محتوای مناسب و مفید: دلیل اصلی استفاده کاربر از یک اپلیکیشن یا وب سایت، دسترسی به محتوای مورد نیاز است؛ بنابراین یکی از مهم ترین گام ها برای ایجاد یک تجربه کاربری عالی، ارائه محتوای مفید و مرتبط به کاربر است.
- اعتبار محتوا: نکته بعدی که باعث اعتماد کاربر به محصول یا خدمات می شود ارائه محتوای معتبر به اوست مثلا در یک متن خبری حتما منبع رسمی خبر را ذکر کنید و همچنین از نوشتن متن به صورت عامیانه جدا خودداری کنید.
- استفاده آسان: یک محصول باید به راحتی قابل دسترسی باشد و مخاطب باید بتواند به راحتی از محصول یا خدمات مورد نظر خود استفاده کند، بازاریابی مناسب برای یک سرویس و استفاده آسان برای مخاطبان می تواند تجربه کاربری محصول را به طور چشمگیری بهبود بخشد.
- قابلیت استفاده: هر چقدر هم که سرویس شما با کیفیت، معتبر و زیبا باشد، اما کاربر نتواند از آن به صورت عملی استفاده کند، تجربه خوبی برای کاربر ایجاد نخواهد کرد. صفحات صحیح و ... می تواند حس خوبی را به کاربر منتقل کند و در نتیجه تجربه کاربری خوبی را در او ایجاد کند.
- طراحی ظاهری: طراحی زیبا و دلنشین صفحه، رنگ آمیزی صحیح، ظاهر، استفاده از فونت های مناسب، استفاده از عناصر گرافیکی و تصاویر زیبا و باکیفیت، می تواند تجربه بسیار خوبی را در کاربر ایجاد کند، همانطور که مشاهده می کنید، می توان به UI Called، بنابراین می توان فهمید که UI زیرمجموعه ای از UX است.
- در دسترس بودن: محصول یا خدمات شما باید همیشه در دسترس باشد، به عنوان مثال اگر کاربر هنگام مرور یک وب سایت با خطای 404 یا خطای سرور مواجه شود، علاوه بر در دسترس بودن محتوا، احساس ناخوشی نیز خواهد کرد. سرعت لود مناسب و نمایش صحیح سایت در مرورگرهای مختلف نیز تاثیر بسزایی در تجربه کاربری خواهد داشت.
ابزارهای یک طراح رابط کاربری Ui
قلم و کاغذ: برای طراحی وایرفریم یا طرح ساده و نسخه اولیه. گاهی اوقات این طرح با فتوشاپ یا یک ابزار طراحی ساده پیاده سازی می شود. این طرح فقط برای این است که گرافیست ذهنیت خود را به سایر اعضای تیم نشان دهد و در کل کار با آنها موافق باشد.
Photoshop یا Illustrated: این دو ابزار به طور خاص برای طراحی رابط کاربری طراحی نشده اند، اما در عمل اکثر طراحی های رابط کاربری با کمک این دو ابزار محبوب انجام می شود. در ایران اکثر طرح ها با یکی از این دو ابزار تولید می شوند.
طرح: این ابزار شگفت انگیز به طور انحصاری برای سیستم عامل مک توسعه یافته است و طراحی UI با آن یک تجربه شگفت انگیز است. این نرم افزار به قدری قدرتمند، ساده و کاربردی است که بسیاری از طراحان فقط این لپ تاپ
Mac Sketch را خریداری می کنند. (البته شرکت در کلاس بی تاثیر نیست)
Adobe xd: برای اینکه
Sketch اشتباه نشود،
Adobe نرم افزار رایگان اختصاصی خود به نام
Adobe xd را توسعه داده است که روی ویندوز اجرا می شود و در نسخه های جدیدتر واقعاً مفید است.
با این حال، در برنامه نویسی front-end، گزینه های بسیار بیشتری وجود دارد. گزینه هایی مانند
atom،
Visual Studio یا
netbeans رایج تر هستند، اما در واقع همه با هر ویرایشگر آسان تر کار می کنند.
چگونه یک سایت مطابق با اصول UI و UX ایجاد کنیم؟
کاربر باید بتواند به راحتی به خواسته خود برسد، هم از نظر محتوا و هم از نظر ظاهر و طراحی رابط کاربری، یک اصل مهم در طراحی UX وجود دارد. چیدمان و قرارگیری المان های سایت باید به گونه ای باشد که کاربر بتواند بدون معطلی نیاز خود را برطرف کند، از چیدمان منوهای سایت گرفته تا صفحات داخلی و محتوا، سرعت دسترسی، نمایش صحیح پیام ها، خطاها و همه چیز باید باشد. به بهترین شکل ممکن در اختیار او قرار گیرد.
آیا UX بر سئو تاثیر می گذارد؟
حال سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که ux روی سئو تاثیر دارد؟ در فضای دیجیتال و در زمینه طراحی سایت باید گفت سایت هایی که UX خوبی دارند، شانس بسیار بیشتری برای کسب رتبه بهتر در گوگل خواهند داشت؛ زیرا سایتی با طراحی خوب است که کاربر را برای مدت طولانی تری درگیر خود نگه می دارد و گوگل به زودی این حضور جسورانه، فعال و طولانی مدت کاربر را در سایت متوجه می شود و متوجه می شود که این سایت خدمات خوبی ارائه می دهد. به کاربر. که او را برای مدت طولانی در آن نگه داشته است. بنابراین امتیاز بهتری به آن می دهد. پس تاثیر غیرمستقیم Ux خوب در سئو سایت را نادیده نگیرید.
سخن پایانی
شما یک قدم جلوتر از دیگران هستید! اگر به فناوری اطلاعات و فناوری علاقه مند هستید و می خواهید در این زمینه سریعتر پیشرفت کنید، همین حالا به جمع "
سامانه فعال شده " بپیوندید. به تمام آموزش های برتر دسترسی داشته باشید، آخرین آموزش های کاربردی مرتبط با فناوری اطلاعات را دریافت کنید و از مشاوره رایگان استفاده کنید.
به شخصه خواستم از این طریق از طراحی اختصاصی و جذابتون تشکر کنم
ممنونیم خانم مهندس احمدی عزیز
خوشحالیم از خدمات ما راضی بودید